
 
 

 

   

  

Briefing note 

 

ESMA Q&A updates on MiFID II and MiFIR transparency topics (4 January 2019) 

 

ESMA has issued further Q&A updates on MiFID II and MiFIR transparency topics on 4 January 2019, notably the 

default LIS and SSTI thresholds for bonds: 

Section 4, Non-equity transparency: 

In case the large in scale (LIS) and size specific to the instrument (SSTI) thresholds for pre-trade and post-trade 

transparency for a bond are not published by ESMA or the relevant non-delegating NCA, what would be the 

applicable thresholds? [Question 15] 

When:  

• the LIS for pre-trade transparency under Article 9(1)(a) of MIFIR as further specified in Article 3 of RTS 2;  

• the SSTI for pre-trade transparency under Articles 8(4) and 9(1)(b) of MIFIR as further specified in Article 5 

of RTS 2;  

• the LIS for post-trade transparency under Article 11(1)(a) of MIFIR as further specified in Article 9 of RTS 2;  

• the SSTI for post-trade transparency under Article 11(1)(c) of MIFIR as further specified in Article 10 of RTS 

2.  

for a bond are not published in FITRS or on the ESMA website, the pre-trade transparency thresholds to be 

applied are the pre-trade threshold floors specified in Table 2.3 of Annex III in RTS 2 for both the pre-trade and 

the post-trade transparency LIS and SSTI. This rule should be applied in all cases when one or more of the four 

thresholds are not published in FITRS. The transparency parameters should apply from the day following 

publication. 

 

 

See below Table 2.3 of Annex III in RTS 2  

 

 

 

https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma-updates-its-qas-mifid-ii-and-mifir-transparency-topics
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0600
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.087.01.0229.01.ENG&toc=OJ:L:2017:087:TOC
https://registers.esma.europa.eu/publication/searchRegister?core=esma_registers_fitrs_nonequities
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Source: MiFID II/R, RTS 2 on Transparency requirements for trading venues and investment firms in respect of bonds, structured finance products, emission 

allowances and derivatives, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.087.01.0229.01.ENG&toc=OJ:L:2017:087:TOC 
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